Voedselboswachters gezocht

PermacultuurCentrum Haarlem is op zoek naar mensen die hun voedselbosteam willen versterken. Lees hieronder wat een voedselbos is en wat een voedselboswachter bij PermacultuurCentrum Haarlem doet!

Een voedselbos is een door mensen gecreëerde plantengemeenschap met een extreem hoog aantal eetbare soorten. Het bestaat uit vaste planten in verschillende lagen, net zoals je in een bos ziet. Hoge bomen, lage bomen, grote struiken, kleinere struiken, een kruidlaag, kruiplaag en wortellaag. Zo kun je op een klein stukje veel verschillende eetbare planten telen. Omdat het voedselbos is opgebouwd als een natuurlijk ecosysteem,zijn er geen externe inputs als (kunst)mest, bestrijdingsmiddelen of irrigatie nodig. Ziektes en plagen komen in een gezond systeem niet voor of worden door de natuur zelf opgelost. Het bos groeit door de jaren heen en wordt steeds rijker en complexer. Voedselbossen zijn een prachtige habitat voor dieren, die meedelen in de rijkdom en belangrijke functies vervullen in het systeem. Regelmatig hebben dieren het in het voedselbos meer naar hun zin hebben dan in een natuurgebied. Zo laten we zien dat er geen scheiding hoeft te bestaan tussen natuur en landbouw. Het een kan ook het ander versterken!

Een voedselboswachter is iemand die observeert hoe de natuur het werk doet. Zo min mogelijk ingrijpen is het credo. Ondertussen willen we wel weten hoe het onze aanplant vergaat, en houden we bijvoorbeeld de hoofdpaden en de zit-kring netjes. Ook plaatsen we info bordjes bij de planten en rekjes bij de frambozen en bramen. We hebben het voedselbos pas dit jaar aangeplant, dus oogsten doen we nog niet. Maar het bos is nog lang niet klaar. Zo gaan we de komende tijd aan de slag met een eetbare kruip- en kruidlaag, die steeds meer de plek zal gaan innemen van de huidige weelderige (en beschutting gevende) ondergroei. Het voedselbos is zo’n 2.000 m2 groot, inclusief de eetbare watertuin. Het team staat onder leiding van landschapsarchitect Jelle Fekkes. Wil je graag leren over vaste eetbare planten en voedselbossen? Dan zoeken we jou!

Interesse? Stuur dan een mailtje naar jelle@permacultuurcentrumhaarlem.nl. Of kom op zaterdag tussen 10.00 en 15.00 langs op de tuin. Adres: Korte Verspronckweg 7-9, Haarlem.

Als deelnemer van PermacultuurCentrum Haarlem help je mee, op momenten dat het jou uitkomt, in ruil voor oogst en kennis. Je kan als algemene deelnemer meedoen of een specifieke kring (voedselbos, kruidentuin, moestuin) komen versterken! Onze vaste tuindag is op zaterdag en doordeweeks zijn er verschillende momenten waarop kringleiders aanwezig zijn.