PermacultuurCentrum Haarlem

PermacultuurCentrum Haarlem

PermacultuurCentrum Haarlem heeft een educatieve en eetbare permacultuurtuin aan de Korte Verspronckweg 7-9. Lange tijd was hier een middelbare school gevestigd, inmiddels wordt het terrein bewoond door verschillende bedrijven, scholen en initiatieven. Aan achterzijde van het terrein is een mooie tuin van 3340 m2 met een kas erop. Stichting PermacultuurCentrum Haarlem heeft een gebruiksovereenkomst met de gemeente gesloten voor het beheer van de tuin. Het doel van het project is om mensen te laten zien wat permacultuur is (een ontwerp systeem gebaseerd op de intelligentie van de natuur) en dat je op een natuurlijke manier gezond voedsel kan kweken. De tuin bestaat uit een kas, moestuin, kruidentuin en het eerste voedselbos van Haarlem. De oogst van de tuin wordt gedeeld met alle deelnemers. PermacultuurCentrum Haarlem biedt opleidingen, workshops en lezingen aan over permacultuur.

PermacultuurCentrum Haarlem heeft een eigen websiteFacebookpagina en blog. Stuur een berichtje als je een keer wil komen kijken of mee wil tuinieren. Het emailadres is info@permacultuurcentrumhaarlem.nl

Wat is Permacultuur?

Permacultuur is een ontwerpmethode met de intelligentie van de natuur als uitgangspunt. De drie basisprincipes zijn zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijk delen. Het is een manier om als mensen echt duurzaam te gaan leven. Permacultuur kan je toepassen op voedselvoorziening, huizenbouw, natuurgebieden, economieën, sociale organisaties, dorpen en steden. 

De permacultuur tuinier werkt met de natuur mee en ontwerpt een tuin die het goed doet zonder dat steeds grote ingrepen nodig zijn die tegen het natuurlijke ecologische systeem ingaan. Een permacultuurtuin kan er op allerlei manieren uitzien. Kenmerkend is dat er veel met vaste eetbare planten wordt gewerkt en met allerlei factoren rekening wordt gehouden: zon, water, wind, onderlingen samenhang van planten, functies van de tuin, omgeving, gebruikers. Er heerst een grote diversiteit en er wordt eerlijk gedeeld met de bodem en alle planten en dieren. Zo creëren we tuinen die voedsel leveren aan de mens maar ook de bodemvruchtbaarheid verbeteren, dieren voeden, een grote biodiversiteit herbergen en de gezondheid van ecosystemen verbetert of in stand houdt.

Platform Haarlem Groener ondersteunt dit project en plaatst regelmatig nieuws over haar activiteiten. Iedereen is van harte welkom de tuin te bezoeken en mee te doen als deelnemer.

Schrijf een reactie