Het eerste Voedelbos in Haarlem

UPDATE
Het voedselbos staat inmiddels in de grond. Iedereen is welkom om het te komen bezoeken! Iedere zaterdag van 10.00 tot 12.00 zijn er sowieso mensen op de tuin. We hebben nog een aantal langere werkdagen gepland voor werkzaamheden aan de structuur van de tuin (graven van waterkanalen, aanleg kruidentuin). Houd de Facebook van het PermacultuurCentrum in de gaten wanneer dit is!

PermacultuurCentrum Haarlem, een stadslandbouwproject gesteund door PHG, gaat het eerste voedselbos in Haarlem aanleggen. Daarbij kunnen ze veel extra handen gebruiken. Lees hieronder wat een voedselbos is en komt op 26 maart en 2 april en 9 april helpen met de aanleg!

Een voedselbos is een bos met een hoge diversiteit aan voor de mens eetbare planten. Het bestaat uit houtige en vaste planten in verschillende lagen, zoals je die ook in een (oer)bos kunt zien. Hoge en lage bomen en struiken, klimplanten en een kruid-, kruip- en wortellaag. Zo kun je op een klein stukje veel verschillende eetbare planten telen. Omdat het voedselbos werkt als een natuurlijk ecosysteem, zijn er geen externe inputs als (kunst)mest, bestrijdingsmiddelen of irrigatie nodig. Ziektes worden in een gezond systeem geen plagen of worden door de natuur zelf opgelost. Het bos groeit door de jaren heen en wordt steeds rijker en complexer. Voedselbossen zijn een prachtige habitat voor dieren, die meedelen in de rijkdom en belangrijke functies vervullen in het systeem. Regelmatig hebben dieren het in het voedselbos meer naar hun zin hebben dan in een natuurgebied. Zo laten we zien dat er geen scheiding hoeft te bestaan tussen natuur en landbouw. Het een kan ook het ander versterken!

We zijn heel blij dat Haarlem haar eerste voedselbos krijgt en hopen dat er nog vele volgen! PHG is erbij om te helpen op de plantdagen. Kom je ook? Lees hieronder de uitnodiging & bekijk hier het event op Facebook.

 

PermacultuurCentrum Haarlem gaat een voedselbos planten, de eerste in Haarlem, op onze tuin op het Lieven de Key terrein. Daar kunnen we zoveel mogelijk handen bij gebruiken. Kom helpen! Het is heerlijk om een (mid)dag buiten bezig te zijn en je ontmoet leuke nieuwe mensen terwijl je leert over voedselbossen en permacultuur.

Het voedselbos is ontworpen door landschapsarchitect Jelle Fekkes (secretaris van PCH). Hij geeft op beide dagen uitleg over voedselbossen en het ontwerp op onze tuin.

Wij verzorgen:
– soep, koffie en thee.

Neem zelf mee:
– Brood (of iets anders) voor bij de lunch.
– Zorg voor tuinhandschoenen.
– Heb je een spade, dan is het fijn als je die mee kan nemen. Doe er wel een stickertje op waardoor je hem herkent en weer meeneemt aan het einde van dag.

Het is uiteraard oké als je een deel van de dag komt meewerken.

Zaterdag 26 maart, 10.00 – 15.00: voorbereidingsdag voedselbos.

Op deze dag gaan we de tuin voorbereiden op het planten van het voedselbos. Een greep uit de werkzaamheden: borders maken, stenen en compost verplaatsen, beplantingsplan uitzetten met bamboe/stokken, leidraden spannen of leiframes bouwen, informatiebordjes plaatsen.
Je krijgt een uitleg over het ontwerp van het voedselbos en wat er geplant wordt. Zodat je weet aan welk mooi resultaat je meewerkt!

Zaterdag 2 april, 10.00 – 15.00: plantdag voedselbos

Op deze dag gaan we de bomen en struiken planten! Het is een grote verscheidenheid aan soorten dus je zal zeker nieuwe dingen oppikken. Ook krijg je inzicht in de lagen-opbouw van een voedselbos en hoe planten onder hun natuurlijke omstandigheden groeien.

Een voedselbos kan in verschillende groottes ontworpen en aangelegd worden, hoewel een goede werking wel samenhangt met een minimale grootte of de aanwezigheid van ondersteunende systemen in de directe omgeving. PermacultuurCentrum Haarlem heeft een tuin van 3000 m2 waarvan zo’n 60% nu als voedselbos wordt ingericht. Daarnaast heeft de tuin moestuinbedden (voor de teelt van 1 en 2 jarige groenten), een kruidentuin en een kas.

Extra plantdag 9 april, 11.00 – 15.00: plantdag voedselbos

Ons bos is zo overvloedig dat er nog veel planten zijn die de grond in moeten. Kom je ons bos bekijken en meehelpen met planten? Wij verzorgen thee, koffie & soep!

 

Food Forest living web