Operatie Steenbreek komt naar Haarlem

Operatie Steenbreek is een actie die in Nederland sinds een jaar is gestart in diverse steden. De bedoeling van Operatie Steenbreek is: minder tegels en stenen in je tuin en meer groen. In Haarlem wordt Operatie Steenbreek uitgevoerd door Platform Haarlem Groener in samenwerking met de gemeente. 

Er zijn momenteel veel betegelde tuinen. Mensen vinden het makkelijk qua onderhoud en diverse televisieprogramma’s besteden aandacht aan deze manier van tuinen inrichten. Helaas zitter er ook veel nadelen aan.

tegeltuin

De meeste mensen houden toch wel van wat groen en van bloeiende planten. Dus plaatsen zij potten of bloembakken op het terras. Deze hebben veel water nodig en regelmatige verzorging. En vraagt de tegeltuin niet om onderhoud? Vanuit de omgeving waaien er toch blaadjes of zwerfvuil de tuin in, dus regelmatig een veeg beurt, daar kom je niet onderuit. Tussen de tegels ontkiemen plantjes. Dat wordt wieden of de spuitbus komt er aan te pas… helaas bevatten bestrijdingsmiddelen vaak gif wat niet gezond is voor plant en dier. En tuinmeubilair is gezellig, maar wordt ook snel vies en vraagt onderhoud en bergruimte voor de winter. Kortom, zonder zorgen is de tegeltuin niet.

Dan is er nog een heel ander nadeel van tegeltuinen. Dat merk je pas als het een keer heel hard heeft geregend: de betegelde tuin kan het regenwater niet kwijt, de tuin komt blank te staan. Het overtollige water moet via het trottoir en het riool zijn weg vinden. Dit is niet alleen ongemakkelijk voor de tuineigenaar. Dit is ook schadelijk voor de natuur en voor ons klimaat. Het is veel beter als regenwater wordt opgevangen door de aarde en door planten. Dat houdt de natuur in stand en het houdt het klimaat koeler. Je staat er niet bij stil dat met al die tegeltuinen in de stad het klimaat droger en warmer wordt. De temperatuur in de stad wordt in de zomer een paar graden hoger dan op het platteland, puur door het versteende oppervlak van gebouwen, straten en pleinen en helaas ook… de tuinen.

Schermafbeelding 2015-12-12 om 20.52.33

Daarom is het van groot belang dat de gemeente zorgt voor meer groen in de openbare ruimte en dat de burgers met een tuin zorgen voor meer groen in de tuin. Operatie Steenbreek helpt hierbij. Een lijstje van waar Steenbreek allemaal goed voor is:

Klimaat:
– hittestress
– opvang van water
– afvang fijn stof

Gezondheid:
– luchtkwaliteit
– stress verminderend
– nodigt uit tot activiteit
– inspirerend

Biodiversiteit:
– insecten
– schuilplaats vogels/egels/muisjes
– voedselbron voor dieren

Economie:
– groene omgeving bevordert de gezondheid en daardoor minder zorgkosten
– waarde van het huis, groen maakt aantrekkelijker

groene tuin

Hoe voeren we Operatie Steenbreek uit? Door voorbeelden te geven hoe je op een simpele manier je tuin kunt aanpassen. Door te laten zien waarom groene tuinen zo goed zijn: voor de bodem, het water, insecten en jezelf (natuurbeleving & eetbare planten!). Door de weg te wijzen naar de leveranciers van duurzame en betaalbare materialen en planten. Door een aantal actiedagen te organiseren waarop per buurt en per straat voorbeeldtuinen worden aangepakt. Zo kan iedereen in de eigen buurt geïnformeerd en geholpen worden, haalbaar en betaalbaar. In Haarlem gaan we in 2016 op campagne. Let op de wijkkrant, let op de huis-aan-huis-bladen. Op allerlei manieren zullen we publiciteit maken, zodat niemand het hoeft te missen.

Platform Haarlem Groener doet dit niet alleen. Gelukkig hebben wij een ervaren projectleider gevonden, Annemarie Kok, tuin- en landschapsontwerper, die de coördinatie van het project op zich heeft genomen. Wij worden daarnaast geholpen door de Tuinambassadeur van de KNNV, door NME, door de wijkraden en de wijkambassadeurs en door de gemeente. Verder zoeken wij samenwerking met andere buurt- en wijkorganisaties en met BUUV. En niet te vergeten met hoveniersbedrijven en tuincentra.

MEER WETEN?

steenbreek@haarlemgroener.nl

Schermafbeelding 2015-12-12 om 20.47.43