Lees hier waarom het zo belangrijk is dat u biologische planten aanschaft.

De aanbieders van biologische planten zijn nog lang niet zo talrijk als we zouden willen. Er zijn maar een paar kleine winkels in Haarlem die biologische planten verkopen. Terwijl het een gat in de markt is in onze ogen dus we doen ons best om het aantal aanbieders uit te breiden. Op de kaart hieronder vind u de plekken in Haarlem waarvan wij weten dat ze biologische planten verkopen. Heeft u een tip voor ons, laat dit dan achter in de reacties hieronder!

  • Stand van Annemieke’s Pluktuin op de biologische markt op de botermarkt, iedere vrijdag van 08.00 – 17.00
  • Annemieke’s Pluktuin. Haarlemmerstraat 15a, 2182 HA, Hillegom.
  • Klavertje Vijf Biologisch bloemenatelier. Breestraat 30, 2011 ZZ, Haarlem.
  • Internatura kwekerij. Spekkenwegje 8, 2071 KC, Santpoort-Noord.
  • Natuurwinkel Overveen. Bloemendaalseweg 228, 2051 GM, Overveen.
  • Moezziez, online webwinkel en verkooppunten.
  • Kwekerij de Bastin, online webwinkel met uitgebreid assortiment.
  • De Bolster, biologische zaden leverancier.
  • Sprinklr, kamerplanten met milieukeurmerk.
  • Arborealis, kwekerij met webwinkel, ook eetbare fruitbomen en struiken.

Platform Haarlem Groener doet haar best om het aanbod van biologische planten in Haarlem groter te maken. Op de Haarlemmer Kweektuin is nog een kas beschikbaar en we zijn in ons netwerk op zoek naar iemand die daar een kleine biologische plantenkwekerij zou willen beginnen (bent u dit, of kent u iemand die dit zou willen, stuur ons dan een berichtje!). We zijn ook aan het kijken welke buurtuinen en tuinderijen biologische planten over hebben van hun eigen opkweek en deze willen verkopen aan particulieren in de buurt. Samen met de Nieuwe Akker onderzoeken we de mogelijkheid van het organiseren van Farmers markets waarbij naast oogst ook planten verkocht kunnen worden.

Webwinkels kunnen een deel van het gebrek aan lokaal biologisch plant-aanbod goed maken. Kwekerij de Bastin is een goede biologisch-dynamische kwekerij in Limburg met een webwinkel waar je allerlei planten kan bestellen en aan huis laten bezorgen. Hun planten hebben een biologisch keurmerk en ze werken ook met hun eigen potgrond zonder turf. Turf wordt vrijwel in alle potgrond (ook biologische) gebruikt maar het wordt afgegraven op andere plekken in de wereld. In een echt duurzame kwekerij wil je geen turf gebruiken, het is immers niet logisch om ergens anders ter wereld vruchtbare grond af te graven om het hier op onze tuinen te storten. Gelukkig zijn er genoeg andere opties voor potgrond en innovatieve duurzame kwekers zoals de Bastin maken hun eigen mixen, meestal van bladcompost.

Ook bij de aankoop van zaden voor de moestuin, is het belangrijk om biologisch zaadgoed te kopen. Biologische zaden komen van planten die zonder bestrijdingsmiddelen zijn opgekweekt en ook de zaden zelf zijn niet met chemicaliën behandeld. De biologische zaden leverancier met het grootste aanbod in Nederland is de Bolster. Hun webwinkel heeft snelle levertijden en hun zaden zijn ook te koop bij de meeste natuurwinkels.