Groen schoonmaakmiddel

Deze maand publiceren we blogs van Groene Haarlemmers en hun zoektocht naar duurzaam leven. Onderstaande blog komt van Groene Liefde en gaat over het zelf maken van schoonmaakmiddelen.

“Steeds meer mensen zijn op zoek naar manieren om hun huishouden op een duurzame manier in te richten. De keuzes die we iedere dag maken in ons huis-tuin en keuken gedrag hebben namelijk een flinke impact op de wereld. In vroegere tijden hing de inrichting van ons huishouden op een meer zichtbare manier samen met de wereld om ons heen. Het turf in onze kachels kwam van gebieden in het Oosten van het land, de schillenboer kwam langs om onze schillen op te halen en de melkflessen kwamen van de boerderij om de hoek. Deze keuzes waren niet altijd per se duurzaam te noemen, maar hun effect op de planeet was lokaler en dus minder schadelijk. In onze tijd is ‘the sky the limit’. We kunnen bij de Albert Heijn vrijwel alles kopen wat ons hart begeert, maar we hebben weinig zicht op waar deze producten vandaan komen en wat hun impact op het milieu is. Vooral bij de middelen waarmee we ons huis schoonmaken is de schade moeilijk te overzien. We weten allemaal van de etiketten dat we schoonmaakmiddelen voorzichtig moeten behandelen: ‘niet inslikken’ en ‘verontreinigt het waterleven’ is meestal de waarschuwing. Toch spoelen we zonder dat we erg in hebben liters van dit spul door onze gootstenen, wc’s en douches.

In mijn zoektocht naar ecologische manier om mijn huishouden in te richten was het dan ook een verrassing om te ontdekken dat het heel simpel is om je eigen schoonmaakmiddel te maken…

Lees verder…”