Eerlijke bloemen & planten wijzers!

Power of the fair trade flower

In onze cultuur is het gebruikelijk om bloemen te geven aan elkaar: als cadeau, bedankje en teken van liefde. Helaas weten we vaak niet waar de bloemen vandaan komen, welke pesticiden erop zitten en onder welke omstandigheden ze zijn verhandeld en vervoerd. Dit zijn gelukkig zaken die de bewuste burger anno 2016 graag WEL wil weten! Inclusief tips over waar je verantwoorde bloemen en planten kan kopen.

In de bloementeelt wordt over het algemeen 2 keer zoveel pesticiden gebruikt als in de groente-teelt. Dat het officieel toegestaan is in de EU om pesticiden te gebruiken zegt helaas niet zoveel… het is aantoonbaar slecht voor de bodem, water en dieren en er is nooit onderzocht wat het effect is van de combinatie van deze pesticides op de gezondheid van de mens. Daarnaast worden ook veel van onze bloemen uit het Zuiden van de wereld geïmporteerd. Hier zijn de arbeidsomstandigheden te omschrijven als slavernij: geen basisrechten, seksuele intimidatie en misbruik en blootstelling aan agressieve chemicaliën.

Dit zijn dingen die we elkaar en de aarde helemaal niet aan willen doen. Bloemen zijn een teken van liefde en zo willen we ze ook verbouwen en verhandelen. Gelukkig is er de Eerlijke Bloemengids. Hier kan je lezen waar je fair-trade bloemen met een milieukeurmerk kunt kopen. Dat is nog steeds niet ideaal (fair trade omstandigheden worden niet altijd nageleefd en de bloemen worden vaak nog verbouwd in verwarmde kassen of versleept over de wereld), maar het is wel een grote stap in de goede richting! Nog beter is om je bloemen bij lokale biologische kwekers te kopen. Wij kunnen Annemieke’s Pluktuin in Hillegom van harte aanbevelen! Je kan ook zelf bloemen in je tuin, moestuin of buurttuin verbouwen. Als je tips wil over hoe je dit het beste kan aanpakken: google is je beste vriend. Of stuur ons een berichtje en dan koppelen we je aan iemand die hier veel van weet!

Je kan er ook voor kiezen om geen losse bloemen meer in je huis te zetten maar alleen bloeiende planten. Dan moet je nog steeds wel opletten waar je die planten koopt. We hebben met Platform Haarlem Groener een Biologische Plantenwijzer gemaakt, inclusief verkooppunten hier in de regio en online. Maak er gebruik van!