Een levendig netwerk

Op 16 december was er een groene netwerkborrel in het Kweekcafé georganiseerd door Platform Haarlem Groener. In onze laatste nieuwsbrief schreven we dat we een pittig jaar achter de rug hadden, maar daardoor ook een bijzondere transformatie hebben doorgemaakt en nu met frisse energie verder gaan met het platform. Voorzitter Truus Boerma gaf een mooie speech en we hebben genoten van goede gesprekken en ideeën met mensen uit het Haarlemse groene netwerk.

Hieronder een impressies van de netwerkborrel door drie groene Haarlemmers: Tim van der Steen (de nieuwe projectcoördinator van Steenbreek023), Isabelle Wisse (eigenaar Nederlands Hout) en Saskia Klitsie (PHG ambassadeur in Schalkwijk).

“Op vrijdag 16 december was ik in het Kweekcafé aanwezig bij de kerstborrel van Platform Haarlem Groener. Ik wil iedereen bedanken voor de hartelijke ontvangst en de voortreffelijke organisatie. Vanaf 1 januari ga ik vanuit Natuur- en Milieueducatie (NME) Haarlem, samen met leden van het Platform Haarlem Groener, aan de slag als projectcoördinator voor Steenbreek023. Mijn voorgangers, Annemarie Kok en Esther van Balen, hebben de afgelopen tijd keihard gewerkt om Steenbreek023 in Haarlem op de kaart te zetten. Ik hoop dat wij in 2017 samen kunnen voortbouwen op hun successen. Gelukkig heb ik tijdens de kerstborrel gemerkt dat wij er zeker niet alleen voorstaan. Het bruist in Haarlem! Als ik voor elk goed idee dat ik tijdens de borrel heb gehoord een bruschetta met gegrilde groenten had gegeten (wat een heerlijke hapjes waren dat trouwens, zeg!), was ik waarschijnlijk nooit meer thuis gekomen… Ik kijk er naar uit om in het nieuwe jaar met deze mensen en hun ideeën aan de slag te gaan. Voor nu wens ik iedereen prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar toe!”
Tim van der Steen, NME Haarlem/ per 1 januari Projectcoördinator Steenbreek023

“Het was een heel gezellig drukbezochte borrel. De uitnodiging was eye-opener: ontdekken welke organisaties en mensen er onder het Platform allemaal samenwerken, maar ook dat jullie een moeilijk jaar met twijfels achter de rug hebben! Ik zou heel graag willen dat het Platform bij elkaar en actief blijft. Ik denk dat een eigen vaste plek, bijvoorbeeld op de Haarlemmer Kweektuin, daarbij instrumenteel zou kunnen zijn. Wij willen vanuit Nederlands Hout graag intensiever samenwerken met het Platform, zowel voor wat betreft het initiatief “Haarlemmers planten bomen”, als het initiatief “Groene Grondstoffen Haarlem”.
Groene Grondstoffen Haarlem is een project dat leveranciers van groene restmaterialen (maaisel, wilgentenen, houtkrullen, enz) beoogt te koppelen aan aan afnemers (zoals stadstuinderijen, NME Haarlem, maneges, basisscholen). Ik wil voor dit project een banner maken en die met logo van Platform Haarlem Groener en andere partners aan de buitenzijde van onze werkplaats hangen.
Het project “Haarlemmers planten bomen” kan misschien van de openbare ruimte uitgebreid worden naar privé tuinen via Steenbreek. Dat maakt het mogelijk dat iemand met een flat een boom cadeau kan doen aan iemand met een tuin. Het project draait erom dat er meer bomen in onze stad komen, die we helaas wel zelf moeten financieren. De bomen moeten op plekken komen waar dat is toegestaan en participatie overeenkomsten, kabels in de grond etc. niet in de weg zitten. Het moet leuk en makkelijk worden om Haarlem Groener te maken!
Ik ziet uit naar een intensievere samenwerking met het Platform in 2017 – en ik hoor het van jullie als ik iets voor jullie kan betekenen, vanuit Nederlands Hout en vanuit de Kweektuin.”

Isabelle Wisse, eigenaar Nederlands Hout

“Vrijdag 16 december was het weer zover, de (voor mij 2e) kerstborrel van Platform Haarlem Groener en Steenbreek023. Ik heb er naar uitgekeken om de (groene) medevrijwilligers weer te zien en nieuwe te leren kennen. Hierbij een korte impressie….. in het donker kom ik aan op de mooie locatie van de kweektuin. Tiny Tim (een zelfvoorzienende kleine woning) ziet er ook in het donker goed uit, precies zoals ik me had voorgesteld. Bij Molenwijk was van de zomer een presentatie over Tiny Tim en na wat kritische vragen ben eigenlijk ook wel overgehaald door het principe. Circulaire economie wordt gelukkig steeds meer een normale term en krijgt bekendheid en navolging. Uit automatisme loop ik naar de kas achter de dierenwei. Hé, het is donker, heb ik me vergist, nee,  een deurtje verder naar het mooie nieuwe initiatief van het Kweekcafe. Het nieuws daarover heb ik wel gevolgd, maar nog geen tijd gehad om langs te gaan. In de keuken staat een bekende te koken en heb haar gecomplimenteerd met al het lekkers dat we voorgeschoteld kregen. We zijn weer natuurlijk verwend . Binnen is het al een gezellige drukte en kom ik diverse bekende tegen, die ik dan ook weer aan elkaar voorstel, het is tenslotte ook een netwerkborrel. Dan moeten we even stil zijn en geeft Truus mooi weer wat we gedaan hebben en waar we naar toe willen. Ik wil in ieder geval dat we op de volgende kerstborrel kunnen melden dat we in de Europawijk gestart zijn met stadslandbouw. Jullie krijgen nog even geen verdere informatie, want we staan nog aan het begin en we moeten de gemeente nog meekrijgen….
Een welbestede avond dus en weer input om enthousiast door te gaan als ambassadeur van PHG in Schalkwijk. Ondanks een drukke agenda, krijg ik voldoende energie voor wat ik wel kan doen voor de vergroening van Haarlem. Dank jullie allemaal wel groene vrijwilligers voor jullie inzet en goede resultaten.”
Saskia Klitsie, PHG ambassadeur in Schalkwijk