Platform Haarlem Groener wil zoveel mogelijk `groene groepen` en mensen omarmen.
Samen staan wij sterker en wij willen graag leren van elkaar.

Groepen zijn welkom om zich aan te sluiten bij Haarlem Groener als zij:

  • daadwerkelijk de zorg voor een stuk grond hebben om hier te tuinieren of de natuur te beheren
  • een groep burgers vertegenwoordigen
  • gevestigd zijn in Haarlem of een aangrenzende gemeente
  • in hun eigen doelstellingen een ecologische beheerswijze van groen als uitgangspunt te hebben
  • geen bedrijf zijn en geen commerciële doelen nastreven

Personen

Ook individuele personen die (nog) geen groep om zich heen hebben verzameld, maar wel actief zijn op groen gebied, kunnen zich melden.

Het Platform

Groepen en personen die deelnemen, houden elkaar via de website van PHG op de hoogte van activiteiten en ontwikkelingen. PHG wil een platform, kenniscentrum en vraagbaak zijn voor alle groepen die vergroenings-projecten en ecologische, eetbare tuinen in Haarlem een omgeving hebben opgezet of nog willen opzetten. Door bundeling van krachten van de groene groepen willen wij onze kwaliteit verbeteren, willen wij meer mensen informeren en betrekken bij projecten in hun woonomgeving op het gebied van buurtmoestuinen, stadslandbouw en natuur in de stad. Bovendien kunnen wij gezamenlijk het ecologisch verantwoord groenbeleid door de gemeente positief beïnvloeden.

Niet verantwoordelijk

Groepen die deelnemen aan Haarlem Groener accepteren dat Platform Haarlem Groener niet verantwoordelijk is voor schade in welke vorm dan ook, welke voortvloeit uit publicaties van de deelnemersgroep op de website en in de nieuwsbrief van HG.

 

A-FG-LM-RS-Z

‘BOERE’ TUIN (RAAKSGEBIED)

Boeretuin op het Boereplein

De ‘Boere’tuin ligt op een braakliggend stukje grond in de Raaks dat wij van de gemeente in bruikleen hebben gekregen. Op 27 februari 2012 begonnen de buurtbewoners samen met de Haarlemse Moes het grasveldje onder handen te nemen dat tussen de Jopenkerk en de voormalige HBS-B is gelegen. Groente wordt geteeld in bakken met worteldoek en tuinaarde, want de bestaande ondergrond is niet geschikt voor verbouw van voedsel.

Elf kleine zwarte bakken zijn in een cirkel geplaatst en doen zo dienst als kinderspeelplaats of als ‘kinderboerentuin’. Flink wat kinderen hebben aardbeien, tomaten en komkommerkruid in hun bak gezet. De gemeente heeft er nog acht grote bakken bijgezet, met goede aarde zeer geschikt voor stadslandbouw. Wij hebben er witte, rode en kruisbessen en appel-, peren- en hazelnootboompjes ingedaan.

Aan de slag – Tuiniers zorgen zelf voor materialen om een bloembak te maken, voor tuinaarde, planten en tuingereedschap. Fer en Wies en enkele andere tuiniers in de buurt zijn bereid met raad en daad te helpen.

Liefhebbers die er ook voor voelen een tuintje te beginnen in de Boeretuin kunnen zich melden bij:
Truus Boerma, truus@haarlemgroener.nl  |  Wies van  Birgelen, w.vanbirgelen@hotmail.com

BomenBoerderijBomenboerderij

“Tijdens mijn vrije tijd verblijf ik veel in de omgeving van Haarlem en Heemstede.
Daarbij zie ik hoe mooi het landschap in de zoom tussen de stad en het buitengebied is.

Helaas moet er in de huidige tijd vaak eerder bezuinigd worden dan dat natuur en cultuur prioriteit krijgen. Het gevolg daarvan is dat een aantal groenlocaties in en rond de stad minimaal, of zelfs onvoldoende, worden onderhouden.

Welke kansen ziet u?
Het is uit diverse onderzoeken gebleken (die ook in mijn plan van aanpak te lezen zijn)
Dat er vraag/behoefte is naar een educatieve, recreatieve mogelijkheden binnen de regio Haarlem en Heemstede.
Zo:
– Hoeft er weinig afstand te worden afgelegd (efficiënt);
– Is er voor ieder wat wils is (keuze);
– En doordat combinatie van de verschillende elementen ontstaat er een versterkende werking.

Wie of wat heeft u nodig bij uw plannen?
Wie ik nodig heb, dat zijn de juiste contactpersonen bij de eerder genoemde organisatie organisaties.
Wat ik nodig heb is een locatie om de plannen te realiseren.

Ik heb alle potentiele locaties al benoemd en beschreven. Daarbij is gekeken naar de grondsoort, hoogteligging, bereikbaarheid, hinderlijke factoren (schadelijke dieren, slechte luchtkwaliteit en geluid). Verder is er ook globale kennis over subsidies, historische fruitrassen, het aanleggen van bloemenborders voor bijen en vlinders, alleen beschik ik niet over de tijd en de kennis om dit allemaal tot 1 geheel te concretiseren.” – Pim Lemmers

Pim Lemmens, pim@bomenboerderij.nl  |  Website:www.bomenboerderij.nl

BUUV

BUUVBeter een goede BUUV dan een verre vriend

BUUV is de buurtmarktplaats voor en door bewoners. Via BUUV kan je andere Haarlemmers ontmoeten, samen iets ondernemen of elkaar helpen met diverse zaken. Zonder dat er direct iets tegenover staat. Dit kan van alles zijn: koken, gezelschap, het uitlaten van de hond, begeleiding naar de dokter, een klusje in huis of hulp in de tuin. Iedereen heeft wel eens een vraag en ook iets te bieden. Bij BUUV gaat alles zonder betaling. Eventuele onkosten buiten beschouwing gelaten.

Er doen al 3700 Haarlemmers mee en er zijn inmiddels 7000 matches gemaakt. BUUV is in Haarlem begonnen maar BUUV is ook gestart in Amsterdam – Zuid, Amsterdam -Oost, Beverwijk, Heemskerk, Velsen, Heerhugowaard, Oude IJsselstreek en Zaanstad .

Hoe werkt BUUV?

Iedereen kan zich aanmelden via de site www.buuv.nu en daarna direct aan de slag. Op de site is altijd het actuele overzicht van vraag en aanbod te vinden. Geen computer? Een familielid of buurman met computer kan als contactpersoon optreden en een vraag of aanbod voor iemand anders plaatsen. Lukt dat niet? Dan kan het telefonisch, een BUUV medewerker zorgt voor de aanmelding en voor de berichten. (023 5517845)

BUUV heeft ook prikborden, deze zijn op verschillende plekken in Haarlem te vinden. O.a. de Stadsbibliotheek of Rataplan. Daar hangt elke week een nieuwe selectie van kaartjes die ook op de website te vinden zijn. Een bericht kan ook anoniem geplaatst worden (dan staat er bekend bij BUUV). Neem daarvoor contact op met het BUUV team via telefoon of via info@haarlem.buuv.nu

Voor wie is BUUV?

BUUV is voor iedereen met een vraag of aanbod. Voor nieuwe inwoners, die mensen willen leren kennen. Ouderen die niet stil willen zitten en hun kennis willen delen. Wijkverpleegkundigen die mensen zoeken om iemand naar het ziekenhuis te begeleiden. Nieuwe Nederlanders die de taal willen leren. Creatievelingen die elkaar vinden om samen mooie dingen te maken. Mensen met een beperking die soms hulp kunnen gebruiken en graag hun talenten laten zien. Tuinhelden zonder tuin. Koffieliefhebbers die met elkaar de dag doornemen. Klushelden, oppasmoeders, kooktalenten, theaterliefhebbers en sportmaatjes. BUUV is voor iedereen en voor alle leeftijden. Bij BUUV is iedereen gelijk, of je nu alleen iets vraagt of iets aanbied. Je bent altijd een BUUV.

Buuv mee! Via de site www.buuv.nu, een prikbord of gewoon via de telefoon op 023 551 7845.

De Mobiele Moestuinde mobiele moestuin

 

 

 

 

 

Zin om mee te werken? Stuur dan een mail naar demobielemoestuin@gmail.com.

Contactpersonen: Lonneke Rhodens  |  Mail: demobielemoestuin@gmail.com  |  www.facebook.com/DeMobieleMoestuin

Moestuin Ripperda

Erik Zwiers ( 06 23 880 112 ) | Caroline Tensen ( 06 55084830 )

Fruittuinen Zuid-Kennemerland

Elke buitenplaats in Zuid-Kennemerland een boomgaard

Fruittuinen Zuid-Kennemerland is een werkgroep, die het onderhoud van fruitbomen stimuleert. We verspreiden informatie over fruitboom onderhoud en organiseren snoeidagen voor vrijwilligers die het leuk vinden om op geselecteerde buitenplaatsen in Zuid-Kennemerland fruitbomen te snoeien. Je wordt opgeleid, zodat je ook je kennis van fruitbomen vergroot. Het is echt geweldig lekker om appels en of peren van eigen boom te eten!

Ben je ook liefhebber van appels en of peren en wil je fruitbomen in de regio helpen onderhouden? Mail dan je naam en telefoonnummer naar fruittuinenzk@gmail.com, zodat we je warm kunnen ontvangen.

fruittuinenzk@gmail.com  |  Stichting Fruittuinen Zuid-Kennemerland | Rogier Tan of Liesbeth van Steijn | M 06 11647106 of T 023 5365909 |

Gezond Natuur Wandelengezondnatuurwandelen

Meer gaan bewegen en van de natuur genieten!

Vindt u het leuk om regelmatig met een groep een uurtje langs een natuurrijke route te wandelen? De stichting Gezond Natuur Wandelen Nederland heeft een brede achterban van organisaties uit de wereld van welzijn, gezondheid, de (wandel)sport en de natuurbescherming. Elke week organiseert de stichting wandelingen in het groen. Deze starten op een vaste plaats en vaste tijd en worden begeleid door vrijwilligers die onderweg ook iets over de natuur vertellen. De wandelingen zijn in de eerste plaats bedoeld voor mensen die graag wat meer willen bewegen. Maar iedereen die het gewoon leuk vindt met een groep een uurtje op stap te gaan is van harte welkom. De wandelingen zijn gratis en u hoeft zich niet van tevoren op te geven. Na afloop is er de mogelijkheid om samen een kopje koffie te drinken (op de meeste plaatsen tegen een gereduceerde prijs).

Vanaf september 2015 wordt er gewandeld op Texel en in Haarlem, IJmuiden, Overveen, Heemstede, Castricum en Haarlemmermeer.

www.gezondnatuurwandelen.nl |

GIDZ

Voor Duurzame Gebiedsontwikkeling

GIDZ staat voor duurzame gebiedsontwikkeling. Dennis doet de hardware; beleid en strategie en de focus van Erika ligt op participatie /de mens, de software. Met Eetbaar Haarlem en de MoesMobiel parkwijk Hrlm heeft GIDZ zich in Haarlem eo van zijn groene kant laten zien. Maar ook het begeleiden van een groep beginnende Alzheimerpatienten met het onderhouden van een moestuin voor de ANWB is onderdeel van GIDZ en een planproces maken en begeleiden voor het op organische en meest duurzame wijze bouwen van een nieuw buurtschap in Midden Drenthe behoort tot onze taken.

Voor Haarlem gaat de MoesMobiel in ieder geval ook in 2013 nog een vruchtbaar jaar tegemoet!

Erika Meershoek en Dennis Moet | www.gidz.net | apb@gidz.net

GroenBurgwal

Burgwal Groen, gewoon doen!

De Burgwalbuurt is een tamelijk kleine buurt nabij het centrum van Haarlem met weinig groen, gelegen tussen de Lange Herenvest en het Spaarne. Onlangs hebben bewoners aangegeven de buurt groener te willen. Wil jij dit ook? Doe dan mee!

groen@burgwalhaarlem.nl

De Haarlemse Moes

Uw eigen moestuin, voor elkaar!

Wij willen ervoor zorgen dat mensen weer gaan inzien hoe leuk en lekker je eigen moestuintje eigenlijk is, door het zo gemakkelijk mogelijk te maken voor een ieder die geïnteresseerd is. Wij hebben mensen die echt overal het fijne van weten, en deze kennis graag doorgeven aan beginnende “moesjes”, wij hebben mensen die bereid zijn jou wel een dagje te komen helpen met het opstarten van je eigen stukje tuin, en vooral zoeken wij mensen die mee willen helpen op onze verschillende openbare locaties!

Dit gebeurt allemaal op vrijwillige basis; iedereen die ruimte, tijd, kennis of materiaal in onze groep stopt, krijgt een deel van de opbrengst hiervoor terug!

IVN-Zuid kennemerland

IVN1Groen voor iedereen

“Naast kerntaken als rondleidingen in de regio heeft het IVNZK het project “Groen voor iedereen” opgezet met als doelstelling om een Haarlemse woonwijk zodanig te vergroenen dat de bewoners hier van zich er van bewust worden dat de natuur ook in hun wijk deel uitmaakt van het gewone leven.
Het gaat hierbij om het verbeteren van bestaand groen en het ontwikkelen van kleinschalig “nieuw groen”als geveltuintjes, boomspiegels, groene daken en gevels, privé tuinen en braakliggende terreinen.
Uitgangspunt hierbij is dat de wijkbewoners actief bij het project betrokken worden, met speciale aandacht voor schoolkinderen uit de betreffende buurt. We gaan er van uit dat het samen actief zijn met de natuur in de wijk de sociale samenhang er van zal versterken”.

Bestuur: Jany van Dijk (voorzitter) Heidi van der Marel (secretaris) | www.ivn.nl/afdeling/zuid-kennemerland | ivnzk.bestuur@gmail.com 

Landje van De Boer

Samen harken en vorkenlandjev an de boer

Het Landje van De Boer is een zinnenprikkelende pluk- en proeftuin op de grens van Overveen en Bloemendaal. Het omvat groentebedden, kruidenperken, bloemenborders en een boomgaard. En een schuur met een keuken. Zodat iedereen het hele traject van grond tot mond, van zaadje tot soep kan meebeleven. Op de hoogte blijven van de activiteiten op het Landje? Meld je aan voor de nieuwsbrief via: nieuwsbrief@landjevandeboer.nl

www.landjevandeboer.nl | http://landje-van-de-boer.blogspot.com/ | info@landjevandeboer.nl

Permacultuurtuin Texelhof

permacultuurIn de texelhof in haarlem (schalkwijk) mogen we een stuk grond van pre-wonen gebruiken om daar een buurttuin te beginnen. Deze tuin is ontworpen met permacultuur principes. We hopen met dit project een leuke activiteit voor mensen uit de buurt te hebben die van tuinieren houden of er in geinteresseerd zijn, mensen te laten samenkomen en samen bezig zijn en een educatieve bijdragen te leveren aan de omgeving over duurzaamheid en natuur.

https://www.facebook.com/PermacultuurtuinTexelhof | texelhof@gmail.com

Rozenprieel

Geheim Groene Roos Genootschap

Het Rozenprieel wordt steeds groener. Het Geheime Groene Roos Genootschap blijft actief en heeft inmiddels veel resultaten geboekt, met betrekking tot plantenbakken, geveltuinen, drijvende tuinen en workshops.

Het GGRG adviseert bewoners bij het aanleggen en onderhouden van groen. Wilt u advies of hulp, hebt u zelf een leuk idee of wilt u zelf deel uitmaken van dit vrolijke groene genootschap, stuur dan een mail naar het GGRG.. Wij nemen dan zsm contact met u op.

Geheime Groene Roos Genootschap, Zuider Buiten Spaarne 108zw, 2012 AC, Haarlem | 023 5294313 | www.ggrg.nl | >ggrg08@gmail.com

Stichting De Nieuwe Akker

de_nieuweakker_partnerGezonde groenten van een tuinderij waar boer en groenten je toelachen

Het streven van De Nieuwe Akker is om zoveel mogelijk bewoners in en rond Haarlem kennis te laten maken met biologische groenten, samen met de deelnemers geteeld op kleinschalige tuinderijen. De tuinderijen werken volgens het Pergolamodel: klanten worden DEELNEMERS! Ze betalen aan het begin van het jaar hun oogstaandeel en krijgen wekelijks hun deel van wat het land opbrengt. De tuinder spant zich in om de aarde, de planten en de dieren naar beste kunnen te verzorgen, waardoor er kwalitatief hoogstaande voeding wordt geteeld. Zo kunnen we beleven hoe deze groeien en bloeien. We telen groenten dicht bij huis, waardoor de milieubelasting minimaal is en ook de prijs laag kan blijven.
De Nieuwe Akker is een vrijwilligersorganisatie die een overeenkomst heeft met de begeleidend tuinder, die biologisch-dynamisch geschoold is. De tuinder teelt heel diverse gewassen met hulp van de deelnemende vrijwilligers: mensen die genieten van het werken in de aarde, met hart voor de BD-tuinbouw en de energie om zich in te zetten voor dit unieke project. Voor kinderen is het een feest om op de tuin te zijn. Op de tuinderijen is ook plaats voor (jong-)volwassenen en ouderen die op zoek zijn naar een rustige en veilige omgeving in de buitenlucht. Het is gebleken dat mensen met een beperking helemaal opleven als ze aan het werk gaan op zulke mooie plekken.

Stichting De Nieuwe Akker heeft momenteel drie tuinderijen in bedrijf.

  • Moestuin Leyduin op het gelijknamige landgoed van Landschap Noord-Holland is in 2012 gestart. De oude, verwaarloosde moestuin van het landgoed is in ere hersteld. Het is een prachtige plek aan de rand van de duinen. Er zijn ongeveer 200 deelnemers, die elke week zo’n 4 porties groenten komen oogsten.
  • In 2013 is Stadstuinderij WTG bij het Ramplaankwartier erbij gekomen, goed zichtbaar vanaf de randweg. De stadstuinderij beslaat 2,3 hectare; veel groter dan Leyduin. Hier nemen ongeveer 400 mensen deel. Een gedeelte van de geteelde groentes gaat naar de voedselbank.
  • Sinds mei 2014 worden er ook groenten geteeld in een kas op het terrein van de Haarlemse Stadskweektuinen. In deze kas worden kasgroenten zoals tomaten en paprika’s geteeld en er kan voorgezaaid worden om een langer teeltseizoen te krijgen.

Op website www.denieuweakker.nl  staan openingstijden en kan u zich aanmelden als deelnemer of aanmelden voor de wachtlijst van één van de drie tuinen.
www.denieuweakker.nl | stdenieuweakker@gmail.com 


Stichting Doe-tuinen Haarlem

Stichting Doe tuinenDoetuinen zijn ” de groene trefpunten “die zowel het recreatief, natuurlijk als het sociaal maatschappelijk gebruik van het openbaar groen in Haarlem mede mogelijk maken.

Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt, net zoals bevorderen van de gezondheid.   Iedere locatie heeft zijn eigen ontmoetingsplek.

Het geeft steeds meer mensen voldoening om dicht bij huis op natuurlijke wijze groenten te verbouwen en bloemen te kweken.   Men deelt er ervaring en kennis met elkaar.

Men kan de seizoensverse groenten in verschillende groeifases op de tuinen zien, en de verschillende groenten leren herkennen.

Voor meer informatie kunt u terecht op onze website www.doetuinenhaarlem.nl. Waar de folder van de Doe-tuinen gedownload kan worden en ook een beschrijving van de fietstocht, om een overzicht over de 7 Doe- tuinen in Haarlem te verkrijgen..

De eerste Doe-tuin in Haarlem “ de Schotertuinen”
In juni 1993 is in het Schoterbos de eerste Doe-tuin in Haarlem opgericht. Dat was op het terrein van de schoolwerktuin dat toen voor een groot deel niet meer in gebruik was. De jaren er na is er 6 jaar achter elkaar  wel een Doe-tuin bijgekomen, Dat begon in de van Dortstraat met “De Cornelia Westendorptuin “ en daarna verder met “de Poelbroektuin” in Schalkwijk en zo verder.

De stichting Doe-tuinen bestaat sinds 2006
De stichting nam in 2006 het beheer van tuinen van de gemeente over. Dit initiatief was noodzakelijk omdat de gemeente Haarlem, in het kader van bezuinigingen en privatisering van het stedelijke beheer, het beheer van de verschillende tuincomplexen wilde afstoten. De stichting Doe-tuinen draait uitsluitend op vrijwilligers.

De Doe-tuinen zijn openbaar groen en onderdeel van de openbare groene ruimte. Naast eem persoonlijk belang, hebben de tuinen ook een duidelijke meerwaarde voor de wijken c.q stadsdelen er omheen.

Er zijn nu 7 Doe-tuincomplexen
De Schotertuinen, de Cornelia Westendorptuin, de Poelbroektuin, de Abel Tasman / Kees Bunétuinen, de Nelson Mandelatuinen, de Nassautuinen en de tuinen van De Componist. De complexen zijn verschillend van grootte. Het kleinste complex omvat 13 tuintjes, het grootste 180 tuintjes. Elk tuintje is ongeveer 25 m2 groot en kan door een inwoner van de gemeente Haarlem gebruikt worden om op natuurlijke wijze eigen groenten en andere zaken te verbouwen.

Op de Doe-tuincomplexen zijn in totaal ongeveer 500 tuintjes in gebruik. Er zijn forse wachtlijsten voor Doe-tuintjes. In totaal staan ruim 180 mensen op de wachtlijsten.  De Stichting onderzoekt de mogelijkheid om het aantal Doe-tuincomplexen met 1 of 2 uit te breiden. Het liefst een in het Westelijk Tuinbouwgebied, van oudsher de groentetuin van Haarlem.

www.doetuinenhaarlem.nl | doetuinen@gmail.com

Tuinderij De Ark

De ArkTuinderij De Ark is een zelfoogsttuin en zorgtuinderij op landgoed Dennenheuvel in Bloemendaal. De tuinderij is in 2015 gestart onder leiding van twee professionele tuinders. Samen met vrijwilligers verbouwen zij hier groenten op biologisch-dynamische wijze.

Tuinderij De Ark werkt volgens het pergolasysteem. Dit betekent dat buurtbewoners en andere belangstellenden jaarlijks een oogstaandeel kunnen kopen. In ruil daarvoor kunnen zij tijdens het oogstseizoen elke week 4 à 5 groenten komen oogsten. De tuinders helpen hen daarbij.

Tuinderij De Ark biedt een werkplek voor mensen met een pgb of een CIZ-indicatie voor dagbesteding in natura. Zij kunnen hier in alle rust zinvol werk doen. Daarnaast is de tuinderij een ontmoetingsplek voor buurtbewoners. De tuinderij is het eerste project van de Arkgemeenschap Haarlem.

Kijk voor meer informatie op www.tuinderijdeark.nl of mail naar info@tuinderijdeark.nl.

Woodwerk

woodwerkStichting Woodwerk werd begin 2014 opgericht door Tim March en Marenka Lasschuit als reactie op een tekort aan betaalbare en flexibele werkruimtes in Haarlem.

Hoewel specialistische houtwerkplaatsen steeds vaker de deuren moeten sluiten, is de interesse in ambachtelijk houtwerk toch groeiende.Tim zocht daarom een oplossing om andere houtbewerkers en productontwerpers samen te brengen zodat het vakmanschap zou blijven bestaan.

Samen met zakenpartner, Marenka Lasschuit, ontwikkeld hij een een gemeenschappelijke werkplaats voor de ondersteuning en promotie van ambachtelijke houtbewerking. De werkplaats voorziet in de flexibele en betaalbare houtbewerkingsfaciliteiten waarvan veel professionals gebruik willen maken. Daarnaast biedt de werkplaats mensen de mogelijkheid zelf kennis te laten maken met (ambachtelijke) houtbewerking.

* Woodwerk biedt allerlei cursussen aan op alle niveaus van beginnend tot gevorderd Woodwerk doet dit in samenwerking met Hart Haarlem
* Woodwerk biedt betaalbare flexibele houtbewerking ruimte voor iedereen
* Woodwerk houdt wekelijks spreekuren voor iedereen met vragen over houtbewerking die deze wil voorleggen aan een deskundige
* Woodwerk organiseert Ouders&Kind Houtbewerkings Club en kinderfeestjes
Meer info?

www.woodwerk.nl

Zaaiwezen

Het Seinwezen is een pand op een voormalig spoorwegterrein bij de Kinderhuissingel.zaaiwezen
Naast dit pand zijn 50 pallets omgebouwd tot moestuinbakken en zullen de Zaaiwezens uit het Garenkokerskwartier hun bakken vol laten groeien met kruiden, groente en fruit.

| zaaiwezen@outlook.com | Zaaiwezen, Kinderhuissingel 1D-1H, 2013AS, Haarlem