Platform Haarlem Groener stimuleert het gebruik van biologische planten

Het is belangrijk om in je tuin, of het nu je eigen achtertuin, buurtmoestuin of tuinderij is, zoveel mogelijk biologische planten te gebruiken. Dit zijn planten met een SKAL/EKO keurmerk of planten die geen keurmerk hebben maar waarvan je zeker weet dat ze milieuvriendelijk zijn opgekweekt.

De belangrijkste reden om biologische planten te kopen is dat deze geen residuen van pesticiden bevatten. Normale planten zitten helaas vol met verschillende soorten gif waardoor ze slecht zijn voor het bodemleven, waterleven, insecten en vogels. Een aantal veelgebruikte pesticiden zijn regelrecht dodelijk voor bijen. Zelfs planten die bij tuincentra worden verkocht als bij- en vlindervriendelijk bevatten deze pesticiden en zijn in praktijk dus helemaal niet goed voor de bijen en vlinders.

Het meest recente Nederlandse onderzoek naar pesticiden op tuinplanten is van Greenpeace. U kunt het hier lezen. In dit onderzoek werden 69 planten van verschillende tuincentra getest en daarop werden 505 gifresiduen van 79 verschillende soorten bestrijdingsmiddelen gevonden! Er werden zelfs illegale pesticiden aangetroffen die in de hele EU verboden zijn.

Greenpeace starte na het uitkomen van dit onderzoek een campagne om Intratuin, de marktleider van de Nederlandse tuincentra, over te halen iets te doen aan deze schandelijke hoeveelheden gifstoffen op hun planten. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen. In november 2014 beloofde Intratuin binnen zes jaar alle negen bestrijdingsmiddelen van de planten te halen die aan bijensterfte worden gerelateerd, waaronder de zogenoemde neonicotinoïden. Andere tuincentra als Welkoop en Groenrijk nemen geen speciale maatregelen na het rapport van Greenpeace.

Het is positief dat Intratuin de negen meest giftige bestrijdingsmiddelen stapsgewijs weert van haar planten. Maar er zijn nog 70 bestrijdingsmiddelen die dan wel nog worden gebruikt. De enige garantie die we als consument dus voorlopig hebben op gifvrije planten is door biologische planten te kopen. Hierbij worden hooguit biologische stoffen gebruikt als bestrijdingsmiddel, maar er zijn steeds meer duurzame kwekers die aantonen dat zelfs dat niet nodig is. Onder het kopje leveranciers vindt u de adressen in Haarlem en omgeving waar u biologische planten kunt kopen.