Basiscursus De Permacultuur Moestuin

Ben je op zoek naar een manier om je eigen tuin groener en eetbaarder te maken? Zie je vaak berichten over permacultuur voorbij komen en wil je graag leren wat het echt is?

Gedurende zes zaterdagen in de herfst van 2016 en de lente van 2017 organiseert PermacultuurCentrum Haarlem weer een basiscursus Permacultuur Moestuin.

In een permacultuur tuin werk je samen met de natuur. Met een doordachte aanpak neemt de natuur een deel van het werk over en zorg je tegelijkertijd dat er genoeg te oogsten is. In deze cursus leer je hoe je ‘met de natuur mee’ in je eigen tuin, moestuin of buurttuin aan de slag kunt. De basis wordt gevormd door de permacultuur principes en uitgangspunten voor ontwerp, aanleg en onderhoud van je eetbare tuin. Je leert deze toe te passen door middel van theorie, oefeningen en praktijkwerk op de tuin van Permacultuurcentrum Haarlem.

De cursus begint in het najaar en loopt met de seizoenen mee tot aan de zomer. In het najaar vinden nog wintergroenten en overwinterende gewassen een plek in de tuin en worden vaste, houtige planten aangeplant. Ook is dit de tijd voor de planning van de tuin voor het nieuwe seizoen. In het voorjaar wordt er gezaaid, gepoot en kunnen de eerste gewassen worden geoogst.

Aan bod komen onder meer:
• Ontwerpen met permacultuur: ethiek en ontwerpmethoden
• Basistechnieken tuinieren: voorbereiden, zaaien en oogsten
• Levende bodem, composteren en bodembedekking
• Gewone en bijzondere groenten, wisselteelt, combinatieteelt
• Gebruik maken van de ruimte (verschillende hoogtes en lagen)
• Bostuin technieken toepassen met (fruit)bomen en struiken
• Evenwicht: beheersing van ziektes en plagen

De cursus is voor iedereen die op een natuurlijke manier wil tuinieren en is geschikt voor de beginnende tuinier, maar ook voor de ervaren moestuinder die geïnteresseerd is in wat permacultuur in de praktijk kan bieden. Tijdens de cursus is er ook ruimte om je eigen tuin(ontwerp) in te brengen.

Docent: Rob van Deursen (Stichting Saiwala)
Lesdagen: 24 sep, 8 okt, 5 nov, 8 apr, 13 mei, 10 jun
Tussenkomstdag met o.a. film op 4 maart
Kosten: € 295 (€ 235 voor minder draagkrachtigen)
Locatie: PCH-tuin, Korte Verspronckweg 7-9, Haarlem

Aanmelden via info@permacultuurcentrumhaarlem.nl
Vermeld naam, adres, e-mail, telefoon en cursus.