2016 is het jaar van de bonen en peulvruchten!

Huh wat?! Ja je leest het goed. Het jaar 2016 is door de VN uitgeroepen tot het internationale jaar van de bonen en peulvruchten. Dit omdat bonen lekker en voedzaam zijn en ook volwaardige vleesvervangers. Steeds meer mensen worden zich bewust van het feit dat onze dierlijke landbouwindustrie een verwoestend effect op onze aarde heeft en op de levens van de dieren die erin zitten! Een documentaire als Cowspiracy brengt dit goed in beeld. Bonen en peulvruchten zijn de oplossing voor een gezond en duurzaam voedingspatroon met minder of geen dierlijke producten.

Bonen zijn dus duurzaam, eiwitrijk, lekker en goedkoop. Maar welke bonen er allemaal zijn, waar je die kan kopen of verbouwen en in welke overheerlijke gerechten je ze klaar maakt… dat is lang niet bij iedereen bekend! Daarom schrijven we met Platform Haarlem Groener komend jaar leuke korte artikelen hierover. We willen de onderbelichte aspecten van de boon aan het licht te brengen!

Onze eerste tip is: maak je maag nieuwsgierig en zoek lekkere recepten op met bonen erin. Google en de rijkdom van het internet zijn daarbij een snelle manier. Maar het loont ook de moeite om weer eens een kookboek te kopen. Wij raden het boek ‘Bonen’ aan van Joke Boon (geen grap, dat is echt haar zeer toepasselijke achternaam). Het geeft voor iedere maand 12 verassende recepten met bonen, van bonenbrood en hartige taart tot amandel/lupinekoekjes en after eight ijs op basis van grauwe erwten. Het boek is te koop bij boekhandel de Vries in Haarlem. Wist je trouwens dat het beter is voor de economie om bij lokale ondernemers producten te kopen. Zo komt het meeste geld terecht bij mensen die er werken in plaats van opgezogen te worden door grote corporaties.

We hopen dat jullie samen met ons komend jaar genieten van de rijkdom van bonen en peulvruchten!

2016 het jaar van de boon